I vardagen stimuleras barnens matematikförståelse genom de dagliga sysslorna.
Duka och räkna bestick, tallrikar och glas till kvällsmaten, sortera och plocka undan leksakerna i lådor efter färg, storlek och antal-" ska jag ha de stora gubbarna i den blå lådan och de små pärlorna i den gula asken och var är bitarna som fattas till pusslet?" Uppmuntra till räkneglädje! I affären kan det vara bra att få hjälp med att plocka rätt antal äpplen i påsen, att uppskatta och rimlighetsbedöma- hur många bananer tror du vi behöver? Att läsa på skyltar och prislappar är kul och framför allt...vad står det på kvittot, så många siffror måste betyda mycket pengar!
Att kunna se kopplingen mellan räkneord och allt man räknar är grundläggande i all matte, så hjälp gärna barnen i vardagsmatten. Några tips finns i broschyren vi skickar med barnen hem. Läs, vi vill gärna ha synpunkter!
r!
fredag 26 april 2013
Skräpplockarvecka!
Vi har under veckan varit med på skräpplockarkampajen som organisationen "Håll Sverige rent" har som en årligen återkommande aktivitet. Miljögruppen har planerat och organiserat på vår skola och många underfundiga resonemang från barnen har kommit fram...
Källsortering!
Vi har plockat skräp i byn!
Skyltarna har vi gjort själv och satt upp utanför affärerna vi har städat.
På "Niroma´s" fick vi choklad som tack och "Konsum" har sponsrat med bullar.
Tack för det!
Varifrån kommer allt skräp ifrån? Vilket är det vanligaste skräpet?
Vem kastar allt det här?
Bokstäverna NNN och MMMM har vi också jobbat med.
Vårsådd på fritids!
torsdag 18 april 2013
Små små djur....
Just nu har några barn fått löss, så en extra kamning och
ev. behandling under helgen rekommenderas!
Inför sommaren är det nu dags att anmäla barn till simskola och en hälsning
har vi fått från Fritid-Veberöd vill påminna och samtidigt säga att det finns platser kvar.
Ring och anmäl på tel. 356781.
Barns läsning
Barns läsning har idag stor konkurrens från annan populärmedia. Tv, datorspel, film och Internet tar stor plats i barnens värld. Vi tycker det är viktigt med läsning och stöttar gärna bibliotekets satsning på återkommande högläsningsveckor. Då sätter vi fokus på att barnen ska möta olika slags texter; faktatexter, sagor, tidningstext, dikt och verklighet i korta och längre texter. Forskning visar just nu en nedåtgående trend när det gäller barn och ungdomars läsning, så vi behöver allt ert stöd hemifrån med att få barnen att upptäcka böckernas fantastiska värld. Att läsa är att resa har någon sagt och med hjälp av boken kan man åka iväg till andra magiskavärldar av äventyr och möjligheter. Hemma är det fint att kunna sitta ner i soffan med en högläsningsbok, en tacksam aktivitet för far och morföräldrar kanske? Lässtunderna är särskilt viktiga för att utveckla barns språkliga självförtroende. I samtalen om bilderna, händelser och karaktärer i boken utvecklar barn sitt språk, sin nyfikenhet och kreativitet. Vill du läsa mer om detta ämne,klickapålänken:
www.forskning.se/nyheterfakta/teman/lasochskrivinlarning/tiofragorochsvar/
vadarskillnadenmellanattlasapaskarmochibocker.5.14ed700e12c61167c5180002792.html
I onsdags kom vår skolbibliotekarie, Sara, tillsammans med bokpiloterna till vårt klassrum för att tipsa om roliga och spännande böcker. Bokpilot kan man bli när man börjar i ettan men vi i förskoleklassen lyssnar gärna!
www.forskning.se/nyheterfakta/teman/lasochskrivinlarning/tiofragorochsvar/
vadarskillnadenmellanattlasapaskarmochibocker.5.14ed700e12c61167c5180002792.html
I onsdags kom vår skolbibliotekarie, Sara, tillsammans med bokpiloterna till vårt klassrum för att tipsa om roliga och spännande böcker. Bokpilot kan man bli när man börjar i ettan men vi i förskoleklassen lyssnar gärna!
fredag 12 april 2013
fredag 5 april 2013
April, April!
Tänk, att vi redan kommit fram till vårmånaden April! Under påsklovsveckan hade fritids igång flera aktiviteter, medan en del barn var på andra äventyr. Här kommer några versioner:
Utelek!
Vi jobbar vidare med formerna och har pratat om cylinder, pyramid och rätblock och det kommer vi att göra nästa vecka också. Leta gärna upp formerna därhemma också: "hmm, kan detta vara en toarulle eller är det en cylinder" som någon funderade över...Begreppsförvirringen kan bli total!
Nästa vecka, på tisdag, ska vi gå och hälsa på vårt gamla dagis. Det ska bli kul!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)